à la mode


A - Als bijvoeglijk naamwoord

à la mode 1.0

in de mode; volgens de gangbare mode; modieus

Algemene voorbeelden


In De voortvluchtige wordt de verteller aangesproken met "Monsieur" en frequenteert hij de salons van de "Duc de Guermantes" of de "Princesse des Laumes" [...]. Een Frans "accident" wordt een Nederlands "malheur" en "à la mode" is vervangen door "en vogue". Goed, het staat allemaal in Van Dale, maar trop is te veel, om met een Belgisch politicus te spreken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • boetieks à la mode

Een toenemend aantal gespecialiseerde winkels en boetieks à la mode voedden de zucht naar nieuwigheden en handelaren met een neus voor zaken en gewapend met een arsenaal aan markttechnieken verlengden deze golf van consumptie over verschillende generaties.

http://www.tseg.nl/2008/4-lyna.pdf,

  • laarsjes à la mode

Zo kwam neef Karel bij het Poppentheater de estheet tegen, die met laarsjes à la mode, panama en trenchcoat de buurt inspecteerde om nieuwe krachten op te doen.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

  • een restaurant à la mode

's Middags was hij gaan lunchen in Can Jordi, een restaurant à la mode waar Jordi, de locale, semi-artistieke homo, de plak zwaaide.

Nachten in Granada; Playa de Aro; Ze eten alleen de punten van de asperges, Jean Pierre Dumoulin,

Na allerlei avonturen en dolle verkleedpartijen eindigt het stuk met een wild feest in een restaurant à la mode, waar zelfs messen worden getrokken. Maar er vloeit geen bloed. Het enige wat er ten slotte vloeit (rijkelijk), is de champagne.

http://www.partitura.nl/Werk/VP

met bijwoord


  • niet à la mode zijn

Pessimisme was tot voor kort niet à la mode. Pessimisten waren spelbrekers. Zelfs de somberste analyse moest eindigen met: maar toch..., en dan volgde het meest obligate en goedkoopste optimisme, een geloofsverklaring die meestal op niets, in elk geval niet op de analyse, gebaseerd was. Waarom deze dwang tot rooskleurigheid, die tot even onverwachts als onlogische conclusies leidde?

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

met werkwoord


  • à la mode aanpassen

Als je er eenmaal op gaat letten, zie je in iedere oude stad bovenlichten. Van Groningen tot Veere en van Joure tot Roermond. Overigens kunnen de bovenlichten van veel latere datum zijn dan het huis, want het hout is onderhevig aan vermolming, reden om op dat moment het bovenlicht à la mode aan te passen.

http://www.davides.nl/wat-zijn-bovenlichten/,

  • à la mode raken

De omgeving van heldergroene sawa's in de heuvels van Midden-Bali is van een ongelooflijke schoonheid. Geen wonder dat hier in de jaren twintig en dertig op verzoek van lokale vorsten veel buitenlandse kunstenaars kwamen werken. Zo raakte Ubud à la mode. Niet alleen bij artiesten als de Nederlandse schilder Rudolf Bonnet en de legendarische Duitse musicus Walter Spies maar ook bij expats, niet-onbemiddelde buitenlanders die het wel chic vonden in de tropen te gaan wonen.

NRC,

  • à la mode zijn

Eens in de zoveel tijd komt er een kledingstuk of trend weer terug, die helemaal à la mode is, maar waar we niet perse mooier of knapper van worden. We zijn niet allemaal gezegend met slanke kuiten, waar die lelijke broekrok dan zo lekker het accent op legt.

http://www.modekoninginmaxima.nl/koningin-rania-en-dochter-prinses-iman-parijs,

Als je komende lente à la mode wil zijn, draag je jeans. En het mag veel verder gaan dan je standaard jeansbroek. Van denim jumpsuits, culottes, jurken, rokken in verschillende lengtes, hemden, patchwork en gedurfde jeanscombinaties: bekende ontwerpers tonen dat alles mag en alles kan.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150123_01490116,

Wij toveren onze theeserre met uitzicht op de tuin, om in een zogenaamde 'Turkse' tent, zoals dat in de 18de eeuw op buitenplaatsen à la mode was; op deze manier willen wij de wisselwerking tussen beide culturen zichtbaar maken.

http://www.geelvinck.nl/exposities/buitens-aan-de-bosporus/,

B - Als bijwoord

à la mode 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

bereid op de wijze van
In enige culinaire verbindingen, gevolgd door het bepaald lidwoord de of du. Ook verkort tot à la, hetzij gevolgd door een eigennaam, hetzij een soortnaam.

Algemene voorbeelden


Kabeljauw à la mode d'Arcachon.

http://eleveldsteenwijk.nl/index.php?menu_id=140

Vaste verbindingen